subota, 9. prosinca 2017.

Emmeline Pankhurst

Pozdrav ljudovi kako ste, ja sam dobro fala na pitanju. Uglavnom danas pričamo o jednoj ženi koja je svojom nevjerovatnom upornošću uspjela izboriti žensko pravo na glasovanje. Zove se Emmeline Pankhurst  (1858-1928), i ona je jedna  od vodećih engleskih sufražetkinja odnosno borac za jednaka prava među ženama i muškarcima. Emmeline je oduvjek sudjelovala u nekakvim javnim skupovima za žensko pravo na glasovanje, ali unatoč podršci koju su pružali ideji sufražetkinja, roditelji joj nisu davali nikakvu podršku u njenim političkim željama. 
U dobi od 20 godina vjenčala se s 24 godine starijim odvjetnikom Richardom Pankhurstom koji je također podržavao žensko pravo na glasovanje. Zaslužan je i za usvajanje amandmana iz 1869. kojim su žene smjele glasovati na lokalnim izborima. 
Rodila je sina i tri kćeri koje su nastavile njezinim stopama. Osnovala je Ligu za ženska prava (Women's Franchise League) koja je organizirala ženske štrajkove. Emmeline nije posustala u svom političkom naumu ni nakon muževe smrti 1898. već 1903. osniva žensku socijalnu i političku uniju (WSPU), sufražetsku uniju posvećenu "djelima, a ne rječima" a cilj im je bio okupiti žene radničke klase u borbi za pravo glasa. 
Nakon par godina počeli su slabiti, pa su zbog toga počeli koristiti druge metode privlačenja pozornosti. Najzapamčeniji događaj je bio kada su sufražetkinje za vrijeme protesta počele bacati kamenje kroz prozor premijerovog doma. Tom prilikom uhićeno je 27 žena, a među njima i Emmeline koja je osuđena na šest tjedana zatvora. Nakon toga, mnogih paleža, razbijnja izloga na trgovinama i štrajkova glađu donesen je akt koji je osigurao ženama u dobi iznad trideset godina pravo na glasovanje. Emmeline nakon toga napušta WSPU i počinje se zalagati za ukidanje sindikata. 
Umrla je 1928. godine, samo nekoliko tjedana nakon usvajanja dijela akta o jednakim glasačkim pravima za sve. Dvije godine kasnije, odana joj je počast podizanjem kipa u londonskom parku Victoria Tower Gardens.

Nema komentara:

Objavi komentar